Neked mit NEM tanított meg édesapád a vállalkozásról?

Tavaly nyáron a mastermind csapatom tagjaival azon gondolkodtunk, hogy miket NEM tanítottak meg apáink a….

…vállalkozásról és a vállalkozói létről.

Rengeteg ötletet dobtunk össze.

Majd eltelt 2 hónap, és legnagyobb meglepetésemre kaptam egy felkérést, hogy tartsak egy előadást az V. Pozitív Gondolkodók Napján abban a témában, hogy mit nem tanítanak meg nekünk az iskolában…

A főszervezőtől azt kértem, hogy az én előadásom hadd szóljon arról, hogy „amit édesapád nem tanított meg a vállalkozásról”.

Január 22-én tartom a Budavári Hiltonban ezt az előadást, és arra gondoltam, hogy bevonlak Téged is a felkészülésembe.

Írd meg, kérlek, ide a blogba, hogy Neked édesapád miket NEM tanított meg a vállalkozásról és a vállalkozói életről! Azaz, azokat a dolgokat oszd meg velem, amit saját magadnak kellett a saját tanulópénzed megfizetésével elsajátítanod!

Kíváncsian várom, hogy a Te listád mennyire lesz átfedésben azzal, amit a mastermind csapatommal tavaly nyáron összeszedtünk.

A Te üzleti sikereidért 2011-ben!

PJA

Ui. Amennyiben el akarsz jönni és élőben akarod meghallgatni az előadásomat, akkor az alábbi linken tudsz magadnak helyet foglalni!
http://www.pozitivgondolkodoknapja.com/pages/page.php?pa=a3b0b8ef-0100-5c42-b735-4cda93fb82db&sr=NFL3Z8

Hozzászólások

0-24 ONLINE MEGRENDELÉS- Vasalás, mosás, vegytisztítás,bőrtisztí

Vasalás, mosás, tisztítás, bőrtisztítás,szőnyegtisztítás, patyolat, ruhajavítás, ruhaklinika,
ruhakölcsönzés, varrás: háztól házig, futárszolgálat és további egyedi szolgáltatások. 0-24 órás online megrendelés leadás!
vasalas.net
Tel:0670-7777-609
Központi email:
kapcsolat@vasalas.net
Cím, átvevőhely, ruhaklinika:
1042 Budapest,
József Attila utca 36.

Nem tanított meg arra, hogyan

Nem tanított meg arra, hogyan kell pénzt csinálni, és pozitívan gondolkodni .-)
Így hát saját magam tanultam ezeket, és tanulom még ma is.Azt Viszont állandóan hallottam, hogy a pénz rossz, és sosincs elég belőle..szerencsére mára már sikerült átírnom ezt a rossz pénzügyi modellt az agyamban.

Mit nem kellet volna

Mit nem kellet volna megtanítani:
- Majd lesz valahogy, eddig is… (ezt rüheltem!)
Mit tanítottak:
- Csináld, csináld! (de mit is? és mi a célom vele?)
Mit nem tanítottak:
- Ha valamit tényleg el akarok érni, akkor azt el fogom! - Tényleg nem a hogyan a kérdés hanem a mi, a cél! Ezt az utóbbi pár évben éltem át, mikor projektek voltak a vállamon és időre mindennek kész kellet lenni, persze kész is lett! A lehetetlennek tűnő dolgokat mégis meg tudtam csinálni. Nem az érdekelt hogy hogyan, és nem azzal akartam foglakozni hogy rettegek a „kudarctól”, hanem hogy ha nem így akkor úgy oldom meg a problémákat,persze még nem tudtam hogy lesz az úgy! Nem adtam fel és ez volt a lényeg! Ez az élmény akkor nagy hatással volt rám, mindent meg tudok valósítani csak akarni kell. Ezt nem tanították, hanem átéltem! Talán ezért könnyű befogadni és hinni, de erre jobb szó az inkább, hogy tudni azt, amit tanítotok az előre visz! Az előadáson sok olyan dolgot érintettél amiben magamra ismerek, én is átéltem, átestem rajta, de tudom itt nincs vége a tanulásnak!

Kaptam tőle egy feledhetetlen

Kaptam tőle egy feledhetetlen gyermekkort, biztos családi hátteret.
Amit nem kaptam: nem tanította meg hogyan kell hinni magamban, hogy ha többre vágyom, azt képes vagyok elérni. Nem tanította meg, hogy a tetteinkért és másokért felelősséget kell vállalni. DE a legfontosabb, amit nem tanított meg, hogy a munka nem szükséges rossz, hanem igenis jó dolog! Erősebbek, gazdagabbak (nem csak pénzügyi értelemben), boldogabbak leszünk tőle, mert kemény munkával minden célunk megvalósulhat.

Nem tanított meg a

Nem tanított meg a marketingre konfliktushelyzetek kezelésére, mind üzleti partnerekkel mind alkalmazottakkal .Kölcsönt nem adni senkinek,felismerni a nem szavahihető embert. Termék fejlesztésre,(mer soha nem tökéletes).

Amit megtanított apám a vállalkozásról, és amit nem

Megtanította, hogy:
- azt tegyem, amihez értek, és ebből teremtsem meg a megélhetésemet
- vállalkozni jó dolog, sőt, csak ezt érdemes csinálni

Amit nem tanított, mert maga sem tudta:
- hogyan lehet a tudást mások számára befogadható és értékes módon úgy átadni, hogy abból folyamatosan termelődjön bevétel
- jól sáfárkodni az erőforrásaimmal (idő, pénz, energia)

Nekem semmit. Nem is ismerem

Nekem semmit. Nem is ismerem őt. Akik neveltek egy darabig, nos tőlük azt tanultam meg, hogyan nem akarok élni. Amit tanultam, magam erejéből tettem, másokat figyelvén ill másokkal beszélgetvén, ill. rengeteget olvasok.

Nem tanított meg a : -

Nem tanított meg a :
- marketingre
- konfliktushelyzetek kezelésére, mind üzleti partnerekkel mind alkalmazottakkal szemben
- bevétel ésszerű felhasználására/beosztására
- és amit nemrég hallottam egy általam nagyra becsült ember szájából: hogy pénz arra is jó, hogy a társadalom számára hasznos terméket/szolgáltatást nyújtsak.
Többgenerációs vállalkozó családból származom, de leginkább azt tanították meg, hogy milyen öncélú dolgokat kezdhetek a pénzzel és a vállalkozással.

Édesapám nem tanított meg -

Édesapám nem tanított meg - és ez nem az Ő hibája az én szememben- a bevételekkel való helyes bánásmódra. A tartalékképzés egyszerű mechanizmusát nem tanulhattam meg gyerekként, most meg elég fájdalmas.
Ezzel egyetemben nem tanultam meg időben, hogy miként lehet olyan a mindennapi munkámtól független pénztermelő tevékenységet létrehozni ami a fentieket biztosítja.
Nem volt kihangsúlyozva a nyelv fontossága.
Nem a tervezés kapott központi szerepet, hanem a múlt rögzítése a kiadási naplóban.
Nem tanultam meg objektíven számonkérni a rosszul elvégzett munkát attól aki ezt elkövette.
Inkább bele kellett törődni valamibe, és az volt az érdem, ha tűrtem, mintsem elemezni, a miértet keresni, vagy kiutat találni.
Persze van egy sor dolog - sok nagyon fontos- amit megtanított, de most nem ez volt a kérdés.

Kedves Attila, a múlthéten

Kedves Attila, a múlthéten volt szerencsém részt venni a célmegvalósító edzőtábor napon, és ez jó alkalom volt arra, hogy rájöjjek, mire nem tanított meg az apám, akárcsak az iskola: merni álmodni, nagyot, szépet, merészet! Pedig nagy álmodozónak indultam, mint a legtöbb kamasz...
Csatlakozom az előttem szólókhoz: az előző rendszerben élni azt tanította: ne lógj ki a sorból, simulj bele a szürke tömegbe, ne akarj más, több lenni, mint az átlag. Aki többet akar, próbálkozik, az "ügyeskedő", ott lop, csal, ahol csak tud, emiatt boldogul...
Ugyanakkor irigylem apámék generációját, hogy volt idejük más párokkal, családokkal összejárni, hétvégenként barátokkal tölteni az időt, sokat kirándulni, rokonokkal tartani a kapcsolatot, barkácsolni, kézimunkázni, kiskertet művelni. Lassabb volt a tempó, nyugodtabb, békésebb a hangulat. Kevesebbjük volt, mint nekünk, mégis elégedettebbek voltak vele.
Most többet látunk a világból, nagyobb a pálya, több a csábítás, a hívogató lehetőség, de nagyobb a hajtás, sokkal több a bizonytalanság, szorongás és a stressz.
Talpon maradni, bírni a nyomást, és nem feladni - ezeket sem tőle tanultam, mert nem láttam küzdeni, pedig neki sem hullott az ölébe semmi ingyen.

Édesapám

Kedves Attila!

Az apámnak sajnos volt egy negatív élménye az előző rendszerrel, ezért utána sajnos nem lett a pozitív
gondolkodás mintapéldája. Nekem először ezt kellett elsajátítanom, a pozitív gondolkodást, a jövőbe vetett hitet, hogy csak rajtam áll, hova szeretnél eljutni, ugye itt már a célok is előkerülnek.Azt hiszem a 2008 januárjában az első nagyméretű Wolf - Commando napon halottam tőled, hogyan is kellene célokat kitűzni. Megfogadtam és gyakorlom.
Szép napot !

Apám tanítása

Szia, a legfőbb gond az, hogy a gyermekkoromban egy másik világot éltünk. Generációk nőttek fel azzal, hogy a tőke és a vállalkozás fúj, de rossz dolgok! Nem tanulhattunk meg úgy gondolkodni, hogy felelősök legyünk. Annyit tanulhattam meg tőle, hogy tudjak gondoskodni a családomról, meg magamról, vagyis ne haljunk éhen. De ezt sem vállalkozóként, hanem gazdálkodóként. Kerülte azokat a helyzeteket, amiből alvásproblémai származhattak volna. (Ma már tudom, hogy mennyivel boldogabb élete volt emiatt.) Ha valami olyan dologba fogtam gyerekfejjel, amiből üzleti haszon származhatott, mindíg arra tanított, hogy az nem helyes, minek az. Azt gondolta, hogy ez helyes út, az állam úgyis gondoskodik rólunk. És másokról is.
Gyerekként lemezlovagoltam, vállalkozóként. Élénk emlékem, hogy két évben is ősszel az egész éjszakás kereső tevékenység után hajnalban nem engedett lefeküdni, mert "a trágyahordás nem várhat, aki éjszaka legény, nappal is legyen az". A harmadik évben már többet kerestem egy éjjel, mint ő negyed év alatt. Akkortól már nem büntetett ezzel.
Nem tanultam meg beosztani a pénzt, havi számlákat fizetni. Takarékoskodni, a jövőt tervezni. Álmodozni. Távolabbi célokat kitűzni. Mindig csak kis lépésekben mertem az életem alakítani- titokban persze olyan irányba, ahol valami távolabbi cél lépcsőfokait teszem meg. Embereket irányítani. Tartalékakat képezni. Munka nélkül jövedelmet keresni. Kockázatokat mérlegelni és kezelni. Tárgyalni, érvelni és eladni. Üzleti tervet készíteni. Embereket kiismerni, kezelni, eredményre rávenni.
Ma több diplomával a szebemben, évtizedes vállalkozói múlttal rendelkezem. De úgy érzem, ezeket meg kell tanítamom a gyermekeimnek!

Tanulni,tanulni,tanulni mondta az aki nem tanult semmiből

Az én édesapám semmit nem tanított meg a vállalkozásról. Igy magam tanultam meg a Paretó elvet /valahol olvastam róla/. A peter elvről/olvastam róla/.A pénzkezelésről/olv kyosaki/A humánplitikáról /volt vénám hozzá/,a Controllingről/sajnos nem vagyok egy ellenörizgető típus./A különböző tervezésekről,mint pl:munkaterv,folyamatábra,pü terv,beszerzési terv,Pláne Marketing terv.Ezeket olvastam,kérdeztem,elemzésekkel rájöttem.Nos a kérdés, és jó vállalkozó vagyok?Négyszer buktam bele,azt hiszem igen jó vállalkozó vagyok./az USA-ban az a mondás járja, hogy aki nem bukott bele 3-4szer az nem is vállalkozó/.Sok mindent megtanultam az elmúlt 30 évben/sok mindent többször is,hiszen itt évente változik minden/Szerintem a legtöbb válalkozó azért is hagyja a végén abba az egészet mert belefárad,az évenkénti adóváltozásokba,az eszement törvényekbe,a hanyag ügyintézésekbe,a vállalkozásellenes légkörbe,a család rosszallásába,az ismerősök irigységébe,a hivatalok gáncsoskodásába,a mutyizásba stb.Ez a kis magyar vállalkozói bioszféra,ez az évtizedek óta működő vállalkozói lét.Tisztelettel.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
Ellenőrző mező
A következő ellenőrző kérdés azért szükséges, hogy elkerüljük a spam-robotok bejegyzéseit. Kérlek, töltsd ki a mezőt.
7 + 6 =
Add össze a fenti két számot, és írd a beviteli mezőbe. pl.: 1+3=4